Prekmurska gibanica je posebnost med sladicami, ki jo uvrščamo med slovenske nacionalne kulinarične dobrote. Ponaša se z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti. Ta stara prekmurska praznična in obredna jed je dobila ime po besedi guba (güba) in se je v pokrajini ob Muri uveljavljala že v zelo starih časih. 

Lastna receptura, kakor tudi tehnologija izdelave vodita do videza rezine prekmurske gibanice, ki je svojevrsten, k čemer nedvomno prispeva zaporedje bogatih nadevov, ki s svojo barvitostjo dajejo izdelku pravo mikavnost in dopadljivost. Prekmursko gibanico odlikuje bogat razpon vonjev in okusov ter prijetne zaznave v ustih, ki dajejo občutek nežnosti, sočnosti in polnosti.

Predstavitev

Recept

Za pripravo prekmurske gibanice, ki ustreza modelu za pečenje (pravokotni pekač, dimenzij 40 x 35 cm, ali
okrogla lončena posoda z zgornjim premerom 30 do 35 cm in višino 7 do 9 cm) potrebujemo: krhko testo,
vlečeno testo, nadeve (makov, skutni, orehov in jabolčni) in polive (smetanov in maščobni).

Za pripravo nadevov potrebujemo:

Makov nadev pripravimo iz 30 dag drobno mletega maka, 10 dag kristalnega sladkorja in 1 vanilijevega sladkorja.

Skutni nadev pripravimo iz 1,2 kg polnomastne skute, 10 dag kristalnega sladkorja, 2 vanilijevih sladkorjev, 2 jajc in ščepca soli.

Orehov nadev pripravimo iz 30 dag zmletih orehov, 10 dag kristalnega sladkorja in 1 vanilijevega sladkorja.

Jabolčni nadev pripravimo iz 1,5 kg jabolk - bolj kisle sorte, ščepca soli, 12 dag kristalnega sladkorja, 2 vanilijevih sladkorjev in ščepca cimeta.

Za smetanov poliv potrebujemo 8 dl smetane in 3 jajca.

Za maščobni poliv potrebujemo 25 dag margarine ali masla ali svinjske masti ali rastlinskega olja.

Postopek priprave in peka

Ko so testa, nadevi in polivi pripravljeni, začnemo z oblikovanjem prekmurske gibanice. Najprej začnemo s plastjo krhkega testa, nanjo položimo plast vlečenega testa na katero razporedimo polovico makovega nadeva. Plast prelijemo z maščobnim in smetanovim polivom. Nato sledijo druga plast vlečenega testa s skutnim nadevom, tretja plast vlečenega testa z orehovim nadevom in četrta plast vlečenega testa z jabolčnim nadevom. Vsako plast nadeva polijemo z maščobnim in smetanovim polivom. Cel postopek se nato še enkrat ponovi v istem vrstnem redu tako da plasti maka sledi skuta, tej orehi in jabolka. Ko imamo osem plasti nadevov z ustreznimi vmesnimi plastmi vlečenega testa, se čez zadnji nadev potegne osmo plast vlečenega testa, ki se jo poškropi ali s smetanovim ali z maščobnim polivom in čez njo potegne še zadnjo, deveto plast vlečenega testa. Prekmursko gibanico pečemo do polne stopnje pečenosti. Višina posameznega kosa pečene prekmurske gibanice mora biti od 5 do 7 cm, njena teža pa ne več kot 25 dag.

Leon Varga
Terme Lendava, Sava Turizem d.d.

Zgodovina

Najstarejši pisni vir seže v leto 1828, ko je župnik Jožef Kosič sestavil spis, v katerem omenja gibanico kot posebno prekmursko jed, ki na svatbi nikakor ne sme manjkati, prav tako jo postrežejo delavcem ob večjem opravilu. Gibanico razrežemo na trikotne kose in jo v velikem kupu postavimo na mizo. Vsakomur pripada kos, ki ga lahko takoj poje ali ga odnese domov.

V etnografski študiji iz leta 1947 »Ljudska prehrana v Prekmurju«, kjer je prof. dr. Vilko Novak obširno obdelal način prehranjevanja prekmurskega človeka, je prekmurska gibanica omenjena kot pečena močnata jed, opisan pa je tudi način priprave.

Zelo podroben zapisan recept za prekmursko gibanico sta objavila Andreja Grum in Ivan Vozelj v knjigi »Slovenske narodne jedi« iz leta 1964. O prekmurski gibanici je spregovoril tudi največji prekmurski pisatelj Miško Kranjec v svojem delu »Povest o dobrih ljudeh« (1972). V njej o gibanici pravi naslednje:

»Treba je priznati, da napravi šele gibanica pravi praznik v hiši. Čeprav si jo revež privošči komaj enkrat na leto, je to znamenje, da ga nihče ne more preživeti, ne da bi bil vmes vsaj en praznik.« Ana je medtem vzela iz peči gibanico in jo odnesla v sobo na mizo, držeč tepsijo s krpami, da se ne bi opekla. Jožef je podstavil lesen podstavek, na katerem je sicer stal vrček z vodo.

Potem se je ozrl po gibanici. Ležala je pred njim pisana, rumeno bela in makova ponekod, še vsa kipeča, pomazana s smetano in potresena s sladkorjem. Pokimal je rekoč: »Dobra je. Lahko rečem, da bi se je lotil, čeprav bi ležal na smrtni postelji in dobro vedel, da mi ne more več koristiti. In še v nebesih bi žaloval po njej, če bi jo moral pustiti celo na svetu.«
Miško Kranjec, Povest o dobrih ljudeh, 1972

Prekmurska gibanica je na kulinarični način predstavljena v različnih knjigah in publikacijah. V letu 2004 je na Ministrstvu za kmetijstvo Republike Slovenije Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot oddalo vlogo za zaščito kmetijskega pridelka ali živila z označbo višje kakovosti. Ko so vlogo na ministrstvu potrdili, so potrjeno specifikacijo objavili v Uradnem listu RS. Z vstopom v Evropsko unijo smo v letu 2010 prekmursko gibanico zaščitili na evropski ravni kot zajamčeno tradicionalno posebnost.

Proizvajalci

HIŠA DOBROT SEMLER
Apače 128
9253 Apače
+386(0)2 569 12 73
+386(0)41 914 864
KODILA d.o.o.
Markišavci 44
1000 Murska Sobota
+ 386(0)2 522 36 00
Turistična kmetija FERENCOVI
Krašči 23
9261Cankova
+386(0)2 540 11 17
+386(0)31 302 531
Vinotoč PASSERO
Suhi vrh 90
9208 Fokovci
+386(0)2 548 12 36
+386(0)41 531 577
Proizvodnja peciva FIGARO
Andrejci 23
9221 Martjanci
+386(0)2 548 11 37
+386(0)31 384 764
Turistična kmetija FLISAR
Dolga ulica 216
9226 Moravske Toplice
+386(0)2 538 13 20
Izletniška kmetija KOZELINOVI
Gerlinci 130
9261 Cankova
+386(0)2 540 12 37
+386(0)31 474 008
kozelinovi@gmail.com
Turistična kmetija PUHAN
Bogojina 311
9222 Bogojina
+386(0)2 547 13 51
+386(0)41 637 242
Turistična kmetija TREMEL
Bokrači 28
9201 Puconci
+386(0)2 545 10 17
+386(0)41 660 330
www.kmetija-tremel.si
Gostilna Marič

Sebeborci 46a
9221 Martjanci
+386(0)2 538 14 90
www.gostilna-maric.si 
info@gostilna-maric.si

ŽITO d.d., PC Kruh-pecivo Maribor

Ulica Jožice Flander 2
2000 Maribor
+386(0) 2 450 32 00
www.zito.si
info@zito.si

HLEBČEK d.o.o.

Ptujska cesta 74
2331 Pragersko
+386(0)2 803 72 39
www.hlebcek.si
pekarna@hlebcek.si

LAGARDERE TRAVEL RETAIL trgovina d.o.o.

Zgornji Brnik 130a
4210 Brnik - Aerodrom
+386(0)4 255 98 38
www.airest.com
info@airest.si

Pekarna OMAR

Rankovci 37
9251 Tišina
Telefon: +386(0)2 546 16 86
+386(0)41 864 044
www.pekarna-omar.si
pekarna.omar@gmail.com

KREJAN - LEVEC d.o.o.

Brodišče 21
1236 Trzin
+386(0)1 563 73 39
http://www.krejan-levec.si/
info@krejan-levec.si

PRIBINOVINA d.o.o. PE Eko-socialna kmetija Korenika

Markišavci 44  
9000 Murska Sobota 
+386 (0)5993 26 94

MLINOPEK d.d.

Industrijska ulica 11
9000 Murska Sobota
+386(0) 534 16 20
www.mlinopek.si 
info@mlinopek.si

Pasus gostinstvo d.o.o.

Mestni trg 19
1000 Ljubljana
+386(0)1 439-70-40
www.prekmurska-gostilna.si
info@prekmurska-gostilna.si

Mercator d.d., Gostinstvo Maxi

Dunajska cesta 107
1000 Ljubljana
+386(0)1 560 13 00
www.mercator.si
info@marcator.si

Gostinstvo Kotnik

Borovška cesta 75
4280 Kranjska Gora
Telefon: +386(0)4 588 15 64
Fax: +386(0)4 588 18 59
www.hotel-kotnik.si
hotel@hotel-kotnik.si

GORENJE gostinstvo d.o.o.

Partizanska 12
3320 Velenje
+386(0)3 899 10 00
www.gorenjegostinstvo.si
gorenje.gostinstvo@siol.net

Restavracija MAXIMO

Štefana Kovača 43
9000 Murska Sobota
+386(0)2 525 14 41
www.partymax.si

 

Okrepčevalnica NA JASI

Bodonci 36/a
9265 Bodonci
+386 (0)2 549 60 50
+386 (0)31 384 583
na.jasi@siol.net

Gostilna VERBAN Član ŠHK d.o.o.

Jordan 44 Tropovci
9251 Tišina
+386(0)2 539 16 46
http://www.shk.si/verban/

Gostilna LOVENJAK

Polana 40
9201 Puconci
+386(0)2 525 21 59
www.lovenjakov-dvor.si
gostilna.lovenjak@siol.net

Hotel Diana

Slovenska ulica 52
9000 Murska Sobota
+386(0)2 51 41 200
www.hotel-diana.si
info@hotel-diana.si

Gostilna in mini restavracija RAJH

Cvetkova ulica 21
9000 Murska Sobota
+386(0)2 523 12 38
www.rajh.si
rajh.n1@siol.net

Zdravilišče Radenci

Zdraviliško naselje 12
9252 Radenci
+386(0)2 520 27 20
www.sava-hotels-resorts.com
terme@zdravilisce-radenci.si

Terme Lendava

Tomšičeva ulica 2a

9220 Lendava

+386(0)2 577 41 00

www.sava-hotels-resorts.com

info@terme-lendava.si

Terma Banovci

Banovci 1a
9241 Veržej
+386(0)2 51 31 400
www.sava-hotels-resorts.com
terme@terme-banovci.si

Terme 3000

Kranjčeva ulica 12
9226 Moravske Toplice
+386(0)2 512 22 00
www.sava-hotels-resorts.com
info@terme3000.si

M-Sfinga

Zbilje 20
1215 Medvode
+386(0)1 361 24 45

Valerija Černjavič

Gradišče 17
9251 Tišina
+386(0)41 291 555
valerija.cernjavic@gmail.com

CUDV Draga, Druga violina

Draga 1

1292 Ig

+386(0)8 205 25 06

Zvezda

ZVEZDA TURIZEM d.o.o., 
Trg zmage 8,
9000 Murska Sobota

tel: 02/539 15 70
fax:02/539 15 71
info@hotel-zvezda.si

http://www.hotel-zvezda.si/

 

Kmetija CIGÜT

Noršinci 62

9221 Martjanci

http://www.kmetija-cigut.si/

Pristopniki

Prekmurska gibanica ima pridobljeno nacionalno in evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti ter je med potrošniki zelo razpoznavna (95 % slovenskih potrošnikov jo pozna). Prodaja je dovoljena samo certificiranim proizvajalcem. Zaradi poenostavitve postopka ter čim manjših stroškov s certificiranjem in skupnega nastopa je Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot registriralo skupino proizvajalcev prekmurske gibanice.

V okviru združenja vam pripadajo naslednje storitve in ugodnosti:

  • Certifikat in zaščitni znak »zajamčena tradicionalna posebnost«, s čimer svojim kupcem izkazujete ugled in kakovost ponudbe.
  • Objava na spletnih straneh »Diši po Prekmurju« in povezava do vaše spletne strani.
  • Možnost sodelovanja na skupnih promocijskih in prodajnih dogodkih.
  • Brezplačno sodelovanje na vsakoletnih ocenjevanjih prekmurske gibanice in podelitvi priznanj.
  • Promocija vaše organizacije v skupini proizvajalcev v okviru promocijskih dejavnosti društva (društvo predstavlja vse certificirane proizvajalce na sejmih, promocijskih dogodkih, predstavitvah v trgovskih središčih in podobno).
  • Notranji nadzor z vso potrebno dokumentacijo, ki jo pripravimo upoštevajoč vaše posebnosti in zakonske podlage ter v povezavi z zaščito in živilsko stroko.
  • V okviru raznih dogodkov poskrbimo za pester kulturni program in medijsko pozornost.
  • Društvo v vašem imenu vsako leto izvede postopek zunanje presoje s strani neodvisne ustanove in s tem ohranja certifikat.

Za dodatna vprašanje smo vam na voljo:

Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot
Štefana Kovača 40
9000 Murska Sobota
Telefon: +386 (0)2 526 14 35
E-pošta: dpzpd@siol.net

Certifikat

Zaščitni znak

Prekmurska gibanica se ponaša z nacionalno in evropsko zaščito
zajamčene tradicionalne posebnosti.

Pojem: zajamčena tradicionalna posebnost

Izdelki z zaščitnim znakom »zajamčena tradicionalna posebnost« so proizvedeni iz tradicionalnih surovin, ali z značilno tradicionalno sestavo ali načinom pridelave oziroma predelave. Sama proizvodnja zaščitenega izdelka ni geografsko omejena, zato ga lahko proizvajajo vsi, ki se držijo predpisanega recepta, postopka in oblike.

Sama proizvodnja zaščitenega izdelka ni geografsko omejena, zato ga lahko proizvajajo vsi, ki se držijo predpisanega recepta, postopka in oblike.

S čim si je prekmurska gibanica prislužila zaščitni znak

Prekmurska gibanica je posebnost med sladicami zaradi uporabe tradicionalnih sestavin, specifične tehnologije izdelave in videza rezine, ki je svojevrsten zaradi zaporedja bogatih nadevov. Odlikujejo jo bogat razpon vonjev in okusov ter prijetne

zaznave v ustih, ki dajejo občutek nežnosti, sočnosti in polnosti. Od drugih gibanic se prekmurska gibanica razlikuje po tem, da je sestavljena iz dveh vrst testa in štirih različnih nadevov, ki so podvojeni v enakem vrstnem redu kot v prvi ponovitvi.

Promocija

Diši po Prekmurju - Pogačarjev trg

Ljubljana, 6.6.2015

Kulinarični večer v Festivalni dvorani v Ljubljani

Ljubljana, 4.6.2015

Mittelbayerische Ausstellung Ingolstadt

Ingolstadt, 21-27.3.2015

Miklošovo senje

Murska Sobota, 6.12.2014

VinDel Habakuk

Maribor, 22.10.2014

Festival prekmurske gibanice in prekmurske šunke

Murska Sobota, 13.9.2014

Diši po Prekmurju - Pogačarjev trg Ljubljana

7.6.2014

Kulinarični večer na Ljubljanskem gradu

3.6.2014

Mercator Ljubljana Šiška

20.2.2014

Mercator Velenje

18.2.2014

Maximarket Ljubljana

15.2.2014

Mercator Ptuj

13.2.2014

Mercator Domžale

11.2.2014

Mercator Celje

6.2.2014

Mercator Maribor

4.2.2014

Mercator Ljubljana Šiška

1.2.2014

Mercator Kranj

30.1.2014

Kranj

7.12.2013

Miklošovo senje

6.12.2013

Mercator Ljubljana Šiška

5.12.2013

VinDel Habakuk 2013

23.10.2013

Trejzino senje 2013

15.10.2013

Festival bujte repe

12.10.12013

München

7.10.2013

Praznik buč v Bodoncih

29.9.2013

Sladka Istra 2013

Koper, 21 in 22.9.2013

Sladka Istra je največji festival sladic in sladkih izdelkov pri nas. Tradicionalno se predstavljamo z prekmursko gibanico že več let.

51. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA

24.-29.8.2013

Na sejmu se predstavijo najboljši domači in tuji predstavniki kmetijstva in živilske industrije. Obiskovalcem smo predstavili pomembnost zaščitenih kmetijskih izdelkov na slovesnkem in evropskem trgu v katere spada prekmuska gibanica.

4. Festival Prekmurske gibanice in prekmurske šunke

14. in 15. junij 2013

Tradicionalen festival v okviru katerega poteka senzorično ocenjevanje prekmurske gibanice in prekmurske šunke. Obiskovalci so lahko vse prekmurske dobrote in mojstrovine domačih obrtnikov tudi poskusili in videli na bogatih stojnicah.

Altermed

Celje, 16. marec 2013

Altermed je sejem na katerem se promovira zdrav način življenja, zeliščarstvo, okolju prijazno bivanje in lokalna samooskarba. Sejem si je ogledalo 22.000 obiskovalcev.

Prekmurska gibanica

Maribor, Štuk, 11. december 2012

»Prekmurska gibanica« je tradicionalna prireditev, ki jo organizira Klub prekmurskih študentov v štajerski prestolnici. Prireditve se je udeležilo 500 študentov.

FESTIVAL PREKMURSKE GIBANICE IN PREKMURSKE ŠUNKE - 10.09.2016

Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot organizira že sedmi, tradicionalni dogodek “Festival prekmurske gibanice in prekmurske šunke”, ki se bo odvijal soboto 10. septembra 2016, na dvorišču v Gradu Murska Sobota.

Namen dogodka je promocija regije preko vrhunske prekmurske kulinarike in vrhunskih vin. Na grajskem dvorišču boste lahko poskušali kulinarične dobrote Prekmurja – Prekmurje Street Food (Prekmurska ulična hrana). S kulinarično ponudbo vas bodo razvajali odlični domači gostinci, turistične kmetije in vinarji.

V prostorih gradu si boste lahko ogledali razstavo prekmurske gibanice in prekmurske šunke, obenem pa bo potekala prodaja prekmurske gibanice v dobrodelne namene. Vse, ki vas zanima še kaj več o pripravi prekmurske gibanice, proizvodnji prekmurske šunke in vrhunskih prekmurskih dobrotah vas vabimo, da se udeležite delavnic.

V večernem delu bomo nadaljevali s kulinarično ponudbo na stojnicah in glasbenim programom. Pričakuje se prijetno in sproščeno druženje med ljubitelji prekmurskih naravnih, kulturnih in kulinaričnih značilnosti.

Vljudno vabljeni!